Όλες οι επιχειρήσεις θέλουν να αλλάξουν προς το καλύτερο. Λίγες τα καταφέρνουν. Σε αρκετές περιπτώσεις, οι επιχειρήσεις θα μείνουν στα λόγια και δεν θα προσπαθήσουν να αλλάξουν πραγματικά -ειδικά αν ο τρέχων τρόπος λειτουργίας τούς δουλεύει, η οποιαδήποτε αλλαγή φαντάζει επικίνδυνη και άβολη.

Χωρίς όμως οποιαδήποτε καινοτόμα αλλαγή, η ανάπτυξη της επιχείρησης είναι, στην καλύτερη περίπτωση, γραμμική. Με περισσότερη προσπάθεια ίσως καταφέρει να προσελκύσει αναλογικά περισσότερους πελάτες, αλλά ποτέ δεν θα ξεπεράσει έναν μικρό ρυθμό ανάπτυξης.

Για να έρθει η όποια αλλαγή, χρειάζεται επίμονη και συνειδητή προσπάθεια. Πειραματιστείτε με καινούργιες μεθόδους, προετοιμαστείτε να κάνετε όσες θυσίες χρειαστούν και να πλεύσετε σε άγνωστα νερά. Μην περιμένετε την αλλαγή να έρθει. Φέρτε την εσείς!

Μετρήστε τα αποτελέσματα, όχι την εμπειρία.

Η εμπειρία στη διεκπεραίωση των απαιτούμενων διαδικασιών είναι σίγουρα προϋπόθεση για τη λειτουργία οποιασδήποτε επιχείρησης, αλλά αν θέλετε κάτι καλύτερο καλλιεργήστε μία κουλτούρα διαρκούς βελτίωσης και καινοτομίας στην ομάδα σας.

Μην αγνοείτε τις καλές ιδέες.

Συχνά η πρώτη αντίδραση μας σε καινούργιες ιδέες, είναι η απόρριψή τους. Μέσα σε αυτές, ίσως υπάρχει και η πρόταση που θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά το μέλλον της επιχείρησής σας. Ενθαρρύνετε την ομάδα σας να βάζει ιδέες στο τραπέζι. Αντισταθείτε στη φυσική ροπή σε αυτά που επιβεβαιώνει η εμπειρία σας και αξιολογήστε τις προτάσεις χωρίς τον φόβο του καινούργιου. Δοκιμάστε να εφαρμόσετε κάποιες από αυτές!

Δημιουργήστε την καλύτερη ομάδα.

Φτάνοντας στην κορυφή, θα χρειαστείτε μία κορυφαία ομάδα. Διαλέξτε άτομα που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να φέρουν τα αποτελέσματα που θέλετε σε σταθερή βάση. Οργανώστε την ομάδα δίνοντας έμφαση στην ομαλή και αποδοτική συνεργασία των μελών της μεταξύ τους.

Κάντε σχέδια και τολμήστε να τα εγκαταλείψετε, αν χρειαστεί!

Καθορίστε τον στόχο σας και σχεδιάστε ένα πλάνο για να τον φτάσετε. Είναι εύκολο και βολικό να αγνοήσετε αλλαγές στο περιβάλλον και να συνεχίσετε με το ίδιο σχέδιο, αλλά αντισταθείτε στον πειρασμό. Διατηρήστε την προσοχή σας για εμπόδια, κινδύνους και ευκαιρίες που θα εμφανιστούν απρόβλεπτα, και αναπροσαρμόστε το σχέδιό σας.

Ένα είναι σίγουρο, η αλλαγή σε κάθε τομέα είναι αναπόφευκτη. Ακόμα και αν αγνοήσουμε άλλους παράγοντες, η εξέλιξη της τεχνολογίας από μόνη της δεν επιτρέπει τη στασιμότητα. Αν δεν είστε με αυτούς που φέρνουν την αλλαγή πρώτοι, κινδυνεύετε να είστε με αυτούς που τελικά αναγκάζονται να την ακολουθήσουν!