Η επιστημονική βιβλιογραφία είναι γεμάτη από τις ιδιότητες που οι managers και οι ηγέτες χρειάζεται να έχουν προκειμένου να ξεχωρίσουν, ενώ, ταυτόχρονα, φαίνεται ότι κομβικά είναι τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τις καθημερινές αποφάσεις και αλληλεπιδράσεις που οδηγούν τους managers να εμπνεύσουν τους υπαλλήλους τους και να κερδίσουν τον σεβασμό τους. Τι κάνουν, επομένως, οι εξαιρετικοί Ηγέτες;

Χρειάζεται να τονίσουμε ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ εξαιρετικών managers, και εξαρτώνται από την προσωπικότητά τους, τον κλάδο, την νοοτροπία της εταιρείας, αλλά και το «πλαίσιο» και την εποχή – Situational Leadership!  Ένα στοιχείο είναι, όμως, κοινό σε όλους τους εξαιρετικούς Ηγέτες: Έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύπτουν τι κάνει τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστό, και να το κεφαλαιοποιούν!

Οι εξαιρετικοί ηγέτες γνωρίζουν και αξιοποιούν τις μοναδικές ικανότητες, ακόμα και τα εκκεντρικά στοιχεία, των συνεργατών τους, και μαθαίνουν πώς να τις «μοχλεύουν» στο πλαίσιο ενός συντονισμένου σχεδίου δράσης. Ο σκοπός τους είναι να οδηγήσουν την ομάδα στην επιτυχία και γι’ αυτό μετατρέπουν το μοναδικό ταλέντο του καθενός σε στοιχείο υπεροχής για την εταιρεία. Η επιτυχία του κάθε Ηγέτη εξαρτάται από το κατά πόσο θα καταφέρει να εντοπίσει και να αξιοποιήσει τη διαφορετικότητα των μελών της ομάδας του, προκαλώντας τους να εξελιχθούν και να διακριθούν με τον δικό τους τρόπο.

Πώς βοηθά το να αξιοποιούνται οι συνεργάτες ανάλογα με τις δυνατότητές τους;

Μπορεί η διαδικασία του να βρει ο Ηγέτης τα δυνατά σημεία των συνεργατών του και να μάθει να τα αξιοποιεί στο έπακρο να φαίνεται σαν μια μακρόσυρτη διαδικασία, αλλά στην πραγματικότητα αυτό εξοικονομεί σε ολόκληρο τον οργανισμό πολύτιμο χρόνο. 

Ειδικότερα, κανένας συνεργάτης δεν είναι τέλειος. Και από το να επενδύσετε ατελείωτες ώρες εκπαίδευσης και προσαρμογής σε ένα ρόλο που ίσως δεν τους ταιριάζει, είναι πιο έξυπνο και ποιοτικό να επενδύσετε αυτόν τον χρόνο στην δημιουργία ενός ρόλου που να ταιριάζει στις φυσικές ικανότητές τους.

Επίσης, το να αξιοποιείτε τα μοναδικά στοιχεία των συνεργατών σας τους κάνει πιο υπεύθυνους στις καθημερινές εργασίες τους, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την ολοκλήρωση των αρμοδιοτήτων τους και την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

Τέλος, η αξιοποίηση των μοναδικών χαρακτηριστικών του κάθε συνεργάτη, ενδυναμώνει την ομάδα, καθώς δημιουργεί μια αίσθηση αλληλεξάρτησης. Βοηθά τους ανθρώπους να εκτιμήσουν τα ιδιαίτερα ταλέντα του καθενός και να μάθουν πώς μπορούν να οδηγήσουν την εταιρεία σε ένα καλύτερο αύριο με τη βοήθεια και τη συνεισφορά των συναδέλφων τους. 

Γενικότερα, ο λόγος που οι εξαιρετικοί Ηγέτες εστιάζουν στη μοναδικότητα του κάθε υπαλλήλου, δεν είναι μόνο επειδή κάνει καλό στην επιχείρηση, αλλά και επειδή θέλουν τους εργαζόμενούς τους χαρούμενους και με όρεξη για δημιουργία. Και αυτό είναι κάτι που θα κάνει την εταιρεία να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί, πέρα από κάθε προσδοκία.