Η Δυναμική Ανάπτυξη μιας επιχείρησης είναι σύνθετη, με πολλούς παράγοντες να συμβάλλουν στην επιτυχία της ή όχι. Ανάμεσα στα άλλα, είναι σημαντικό να έχουμε μια σωστή στρατηγική, να διαθέτουμε ένα ποιοτικό και εμπορεύσιμο προϊόν ή υπηρεσία και σίγουρα αποτελεσματικές διαδικασίες. Ταυτόχρονα, εναπόκειται στα ΑΤΟΜΑ του οργανισμού να εφαρμόσουν πραγματικά τις στρατηγικές, τα σχέδια και τις διαδικασίες για να καταστήσουν μια επιχείρηση πραγματικά επιτυχημένη.

 

Οι άνθρωποί σας είναι το σημαντικότερο πλεονέκτημά σας!

 

Αυτή, δεν πρέπει να είναι απλά μια φράση, αλλά χρειάζεται να αποτελεί τη βασική φιλοσοφία της επιχείρησής σας! Έρευνες δείχνουν πως οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες που αισθάνονται ότι η προσφορά τους στην εταιρεία και τον οργανισμό εκτιμάται, οδηγούν σε αυξημένες κατά 24% πιθανότητες για ανάπτυξη των εσόδων αλλά και της κερδοφορίας. Ακόμα περισσότερο, ενισχύουν τον «πυρήνα» του σκοπού μιας εταιρείας: ικανοποιούν τους πελάτες έτσι ώστε να δημιουργούνται επαναλαμβανόμενες πωλήσεις και θετικές συστάσεις.

Σύμφωνα με τον Simon Sinek, έναν αναγνωρισμένο σύμβουλο μάρκετινγκ και συγγραφέα, «οι πελάτες δεν θα αγαπήσουν ποτέ μια εταιρεία, αν δεν την αγαπούν πρώτα οι υπάλληλοί της». Αυτό σημαίνει πως οι υπάλληλοι χρειάζεται να αντιμετωπίζουν την εργασία τους με ενδιαφέρον και πάθος, και τις καθημερινές δράσεις σαν ένα ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους της.

Πώς θα τα καταφέρετε;

Το πρώτο βήμα είναι απλό, αλλά βασικό! Χρειάζεται, συνειδητά, να ξεκινήσετε να «ακούτε» τι έχουν να πουν οι υπάλληλοί σας, και να το λαμβάνετε σοβαρά υπόψη. Θα έχετε, έτσι, την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, καθώς επίσης και τις λύσεις που μπορούν να προτείνουν μέσα από την εμπειρία τους. Ταυτόχρονα, θα αρχίσετε να εντοπίζετε πιθανό ηγετικό ταλέντο μεταξύ των εργαζομένων σας.

Αποφύγετε το λάθος που κάνουν συχνά πολλές εταιρείες, να δημιουργήσετε δηλαδή, ένα πλαίσιο που δίνει την εντύπωση της ανοιχτής επικοινωνίας, χωρίς όμως αυτό να ισχύει. Κάντε το όντως πραγματικότητα!

Αφού κατανοήσετε τις ανάγκες αλλά και τα περιθώρια βελτίωσης που υπάρχουν, είναι σημαντικό να αξιολογήσετε όλες τις βασικές σχέσεις που «περιβάλλουν» την επιχείρηση:

  • Θα κρατούσατε όλους τους υπάρχοντες πελάτες σας; 
  • Είστε ευχαριστημένοι με τους επενδυτές/ την τράπεζά σας; 
  • Σας υποστηρίζουν σωστά οι προμηθευτές σας; 
  • Είναι οι σύμβουλοί σας-λογιστές, δικηγόροι και coaches- οι καλύτεροι για το μέγεθος του οργανισμού και τα μελλοντικά σας σχέδια; 

Σημαντικά και κρίσιμα ερωτήματα. Οι πιο δύσκολες αποφάσεις συνήθως λαμβάνονται όταν η εταιρεία έχει ξεπεράσει, ήδη, κάποιες από αυτές τις σχέσεις και είναι απαραίτητο να γίνουν αλλαγές. Ξεκινάτε με τους δικούς σας στόχους σχέσεων και προτεραιοτήτων και μετά κάνετε ξεκάθαρο ποιοι είναι οι ηγέτες που ευθύνονται για τις κύριες λειτουργίες και διαδικασίες που «κατευθύνουν» την επιχείρηση.

Γνωρίζουμε μέσα από την πολυετή εμπειρία μας ότι ακόμα και τα κέρδη μπορεί να κρύβουν λειτουργικούς κινδύνους. Όταν όμως πρόκειται για τους υπαλλήλους σας, το να έχετε ισχυρούς, αφοσιωμένους ανθρώπους στην ομάδα σας, μπορεί να κάνει την εταιρεία να «αποδώσει» πέρα από κάθε προσδοκία

Επομένως, αν το scale up της εταιρείας σας δεν συμβαδίζει με τους ρυθμούς που περιμένετε, ξεκινήστε από μια ενδοσκόπηση στον οργανισμό σας, και δείτε αν τα σωστά άτομα κάνουν τα σωστά πράγματα με τον σωστό τρόπο!