Πώς θα σχεδιάσετε το μέλλον της επιχείρησής σας και θα εμπνεύσετε την ομάδα σας.

Η ανάπτυξη μεγαλόπνοων και μακροπρόθεσμων σχεδίων για μία επιχείρηση δεν είναι μία εύκολη άσκηση. Σε όποια φάση ανάπτυξης και αν βρίσκεται μία επιχείρηση ή οργανισμός, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα μπορούσε να επωφεληθεί σημαντικά από την θέσπιση ενός νέου, μεγαλόπνοου σκοπού που θα ενώσει την ομάδα κάτω από ένα κοινό όραμα, και θα βοηθήσει την εταιρεία να εξελιχθεί στο άκρως ανταγωνιστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. 

Ο Jim Collins και ο Jerry Porras επινόησαν τον όρο Big Hairy Audacious Goal ή BHAG, όπως συνηθίζεται να λέγεται, το 1994 στο βιβλίο τους, ο οποίος έχει εμπνεύσει χιλιάδες εταιρείες και ανθρώπους έκτοτε. 

 

Τι είναι ένας BHAG;

Πρόκειται για έναν σημαντικό στόχο που εκτείνεται σε 10-25 χρόνια και έχει ως επίκεντρο να κάνει την επιχείρησή σου εξαιρετικά επιτυχημένη. Χρειάζεται να είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική, «τρομακτική» πρόκληση, όπως το να σκαρφαλώνεις το Έβερεστ, το οποίο, με την πρώτη ματιά, κανείς στην επιχείρηση δεν θα μπορεί να φανταστεί πώς θα υλοποιηθεί. Αν μπορείτε να δείτε πώς θα φτάσετε εκεί, ο στόχος δεν είναι αρκετά μεγάλος!

 

Ένας εξαιρετικός BHAG θα προκαλέσει την όποια ομάδα να ξεπεράσει το προφανές και το κατεστημένο. Όπως ακριβώς όταν τεντώνουμε ένα λάστιχο, παράγουμε ενέργεια, το να «τεντώνεις» την ομάδα σου επίσης θα παράξει ενέργεια. Και το να δεσμευτείς σε έναν στόχο τον οποίο δεν ξέρεις πώς θα επιτύχεις, δημιουργεί ένα περιβάλλον καινοτομίας.  

 

Πώς θα βρεις τον σωστό BHAG για την επιχείρησή σου;

Ένας σωστός BHAG χρειάζεται να είναι καλά δομημένος και να ενισχύει τα θεμέλια της επιχείρησής σου. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται να γνωρίζεις την «Έννοια του Σκαντζόχοιρού» σου. Ο όρος «Σκαντζόχοιρος» προέρχεται από τη διάσημη έκθεση του Isaiah  Berlin με τίτλο «Ο Σκαντζόχοιρος και η Αλεπού». Η ιστορία αντιπαραβάλλει την αλεπού, ένα πανούργο ζώο που γνωρίζει πολλά αντικείμενα, βλέπει τον κόσμο με όλη του την πολυπλοκότητα, με τον σκαντζόχοιρο ο οποίος ξέρει ένα συγκεκριμένο τομέα πολύ καλά και απλοποιεί έναν περίπλοκο κόσμο μέσα από μια απλή οργανωτική ιδέα.

 

Ένας εξαιρετικός BHAG είναι εύκολο να τον καταλάβεις, και λειτουργεί σαν ένα σημείο αναφοράς για την ενοποίηση της ομαδικής προσπάθειας, και ουσιαστικά καθοδηγεί τις αποφάσεις σε καθημερινή βάση.

Όλοι χρειάζεται να ξέρουν τι είναι και να καταλαβαίνουν ακριβώς τον τρόπο που οι καθημερινές δραστηριότητες τους θα συνεισφέρουν στην επίτευξη αυτού του σκοπού. Είναι μέσω αυτής της κατανόησης που οι άνθρωποι στην εταιρεία θα μπορούν να συνδέσουν τις καθημερινές εκτελεστικές διαδικασίες με την μακροπρόθεσμη στρατηγική.

Μερικά Χαρακτηριστικά Παραδείγματα BHAG

Nike, Δεκαετία 1960: Να υπερισχύσει της Adidas

Giro Sport Design, 1986: Να γίνει η Nike της ποδηλατικής βιομηχανίας

Merck, Δεκαετία 1930: Να μετατραπεί η εταιρεία από κατασκευάστρια χημικών, σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες φαρμάκων στον κόσμο

Τοποθετήστε στην κορυφή της ατζέντας στο επόμενο εβδομαδιαίο εταιρικό meeting μια ομαδική συζήτηση/εξέταση γύρω από το BHAG σας και του τι πρόκειται να κάνετε για να φτάσετε εκεί. Αν δεν μπορείτε να το ορίσετε ξεκάθαρα, αφιερώστε χρόνο για να το συζητήσετε, χρησιμοποιώντας τον οδηγό μας σχετικά με τον BHAG. Θυμηθείτε, δεν χρειάζεται να έχετε μια αποστολή προς το φεγγάρι προκειμένου να δημιουργήσετε έναν τολμηρό σκοπό, απλά κάτι αρκετά μεγάλο που δεν είστε ακριβώς σίγουροι για το πώς θα φτάσετε εκεί.