Μπορείτε να «προχωρήσετε» με σχετικά καλά Άτομα, Στρατηγική και Εκτέλεση, αλλά είναι αδύνατο να «ζήσετε» ούτε μια μέρα χωρίς Ρευστότητα!

Η αύξηση της αξίας των επιχειρήσεων και των οργανισμών αποτελεί το βασικό σκοπό των ηγετών και των ομάδων τους, ανεξαρτήτως κλάδου και γεωγραφίας. Η αξία των επιχειρήσεων εξαρτάται άμεσα από τη Δυναμική Ανάπτυξη στα έσοδα και κυρίως στη Ρευστότητα!

Δυστυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις οι ηγέτες δίνουν μονοδιάστατη σημασία στην αύξηση των Εσόδων αλλά όχι στην αντίστοιχη αύξηση των Καθαρών Ταμειακών Ροών, αγνοώντας τον πρώτο και βασικό νόμο της «επιχειρηματικής βαρύτητας»:

 

Η Ανάπτυξη καταναλώνει Ρευστότητα!

 

Το αποτέλεσμα είναι να αναγκάζονται να στηρίξουν την Ανάπτυξη είτε μέσω δανείων είτε με το να δώσουν τμήμα των μετοχών τους.

H βασική ερώτηση είναι: Έχετε σταθερές πηγές ρευστότητας, που δημιουργούνται ιδανικά εσωτερικά, για να τροφοδοτήσετε την ανάπτυξη της επιχείρησής σας; Η ρευστότητα είναι το οξυγόνο της ανάπτυξης σας!

Η Ρευστότητα γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη όσο η επιχείρηση αναπτύσσεται δυναμικά, καθώς «εντείνεται η απορρόφηση μετρητών». Το μυστικό είναι η συνεχής καινοτομία στους τρόπους δημιουργίας επαρκούς κέρδους και θετικών ταμειακών ροών εσωτερικά, ώστε να μη χρειάζεται να στραφείτε σε τράπεζες (ή «καρχαρίες»!) για να τροφοδοτήσετε την ανάπτυξή σας.

Το παράδειγμα της Dell

Όταν ο Michael Dell ανέπτυσσε ραγδαία την εταιρεία του, στα μέσα της δεκαετίας του ’90, έφτασε στο σημείο να ξεμείνει από ρευστότητα, όπως συμβαίνει σε πολλές επιχειρήσεις που αναπτύσσονται γρήγορα. Τότε πήρε ως οικονομικό διευθυντή τον Tom Meredith. Ο Meredith υπολόγισε τον κύκλο ρευστότητας (CCC) της Dell σε 63 ημέρες. Αυτό σήμαινε ότι χρειάζονταν 63 ημέρες από τη στιγμή που η Dell ξόδευε ένα δολλάριο σε οτιδήποτε μέχρι αυτό να έρθει πίσω στην επιχείρηση και στον ισολογισμό (στην τράπεζα) ως μετρητά

Εστιάζοντας σε μία στρατηγική βελτίωσης ρευστότητας κάθε 90 ημέρες, ο Meredith οδήγησε τον κύκλο ρευστότητας (CCC) σε αρνητικό 21 ημερών μέχρι τη στιγμή που έφυγε από την Dell, μία δεκαετία αργότερα. Αυτό σήμαινε ότι η εταιρεία εισέπραττε ένα δολάριο 21 ημέρες πριν το δαπανήσει για οτιδήποτε. Καθώς η Dell αναπτυσσόταν γρηγορότερα, δημιουργούσε ρευστότητα αντί να την καταναλώνει!

Οι μεγάλες εταιρείες, κατ’ επιλογή, διατηρούν 3 έως 10 φορές περισσότερα αποθέματα μετρητών από εκείνα των ανταγωνιστών τους, όπως αποκαλύπτουν οι Jim Collins και Morten T. Hansen στο βιβλίο τους Great by Choice: Uncertainty, Chaos, and Luck – Why Some Thrive Despite Them All. Αυτό επιτρέπει στις αναπτυσσόμενες εταιρείες να ξεπεράσουν τις «φουρτούνες» και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Bill Gates, εξαρχής, αποφάσισε η Microsoft να διατηρεί στην τράπεζα πάντα ποσό που αντιστοιχεί στα λειτουργικά έξοδα ενός έτους. Εάν έχετε βιώσει τη σκληρή πραγματικότητα να μην μπορείτε να πληρώσετε τη μισθοδοσία, δεν θα θέλατε να την αντιμετωπίσετε ποτέ ξανά. 

Είναι σπάνιο και δεν έχουμε βρει ποτέ μια επιχείρηση που δεν μπορεί να βελτιώσει δραματικά τις ταμειακές ροές της! Επιπροσθέτως, οι αλλαγές και επεμβάσεις που απαιτούνται για να μειώσετε τον κύκλο μετρητών σας σχεδόν πάντα οδηγούν σε αποδοτικότερη λειτουργική αριστεία και εξυπηρέτηση πελατών. Δεν χρειάζεται να εξαπατήσετε τους πελάτες ή τους προμηθευτές σας για να επιτύχετε καλύτερες ταμειακές ροές. Και με περισσότερα μετρητά, κοιμάσαι πολύ καλύτερα τη νύχτα!